VALMISTUS

Arganöljyn valmistus on perinteisesti naisille kuuluva työ.


Arganöljy, joka myös tunnetaan arganiaöljynä ja argaaniöljynä, valmistetaan yhä nykyäänkin enimmäkseen perinteisin tavoin. Tämä naisille perinteisesti kuuluva työ on monia eri vaiheita sisältävä prosessi, jossa yhden litran valmistamiseen sanotaan kuluvan jopa 20 työtuntia. Kypsiä arganpuun hedelmiä kerätään heinä-/ elokuussa. Hedelmät kuivataan auringon pahteessa, minkä jälkeen ne halkaistaan ja sisältä erottuvat pähkinät otetaan talteen. Seuraavaksi pähkinät paahdetaan, jotta pehmentyneet kuoret on helpompi jauhaa pastaksi. Lopuksi öljy suodatetaan ja pullotetaan.


Viimeaikoina erilaisia mekaanisia puristimia on tullut arganöljyn uuttamisen ja suodatuksen avuksi. Tämä vähentää oleellisesti työhön kuluvaa aikaa ja parantaa tuotteen ominaisuuksia. Lisäksi öljy saadaan tarkemmin talteen ja se on myös paremmin säilyvää, koska pastan valmistamisessa ei ole lisätty vettä. Ns. kylmäuuttotekniikalla tuotetulla öljyllä tarkoitetaan, ettei valmistusvaiheessa ole käytetty korkeita lämpötiloja, mikä takaa korkean ravinne-pitoisuuden sekä alhaisen lämpötilan takia estää haitallisten peroksidien muodostumisen.